KGW Kukułki z Rzeczycy Mokrej uczestnikiem 33 sesji Regionalnej Konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy
W dniach 11-13 maja 2022 roku w Łodzi odbyła się 33 sesja Regionalnej Konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy. Województwo Świętokrzyskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich "Kukułki" z Rzeczycy Mokrej.
W tegorocznej konferencji uczestniczyli przedstawiciele resortów rolnictwa z 50 państw z Europy i Azji Środkowej, minister spraw zagranicznych Zbigniew Rau, minister rolnictwa i rozwoju wsi, wicepremier Henryk Kowalczyk, komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski a także dyrektor generalny FAO Qu Dongyu. Dyskutowano o łańcuchach produkcji żywności przekształcaniu systemów rolno-spożywczych oraz konsekwencjach agresji rosyjskiej na Ukrainę dla bezpieczeństwa żywnościowego i rolnictwa.
Jednym z tematów konferencji było zwrócenie uwagi na różnorodność i zasobność polskiego rolnictwa. Z tym zadaniem mierzyły się Koła Gospodyń Wiejskich z każdego województwa. KGW Kukułki, na indywidualne zaproszenie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i przy wsparciu Wójta Gminy Dwikozy, godnie reprezentowało całe Województwo Świętokrzyskie i z dumą przedstawiło światu swoją gminę.
Każde z województw zaprezentowało własne i specyficzne tylko dla danego regionu dania i potrawy. KGW Kukułki w odróżnieniu od pozostałych reprezentantów, postawiło na prezentację produktów ponad gotowy wyrób. Przy specyfice naszego regionu, bogactwo i różnorodność upraw jest sama sobie koroną. Nasze stoisko zgromadziło wielu zagranicznych reprezentantów, wywiązała się interesująca wymiana spostrzeżeń, na szczególną uwagę zasługują pochwały jakości i smaku produktów z naszego regionu płynące od przedstawicieli krajów czołówki producentów rolnych w Europie – Chorwacji, Macedonii, Mołdawii, Hiszpanii, Węgier, Izraela. Padało wiele pytań o dostępność produktów, reprezentanci wielokrotnie zwracali uwagę na ograniczoną dostępność tak dobrej jakości produktów w ich krajach. Wśród wielu zaprezentowanych produktów, największą popularnością cieszyły się bez wątpienia – dżem z tegorocznych truskawek i rabarbaru, sok z czerwonego buraka, jabłka i marchwi wyprodukowane w Inkubatorze Przetwórczym w Dwikozach oraz ser ‘Zawisza Czarny’ (Sery Sandomierskie) z uwagi na czarny kolor oraz legendarny kontekst. Szczęśliwie udało się nam przekazać wiele informacji o naszym regionie, a opowieści te cieszyły się wielkim zainteresowaniem.
Często padały pytania o sposób produkcji co z kolei wywołało dyskusję wśród przedstawicieli KOWR. Padło wiele pochwał pod adresem Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach, przedstawiciele KOWR wielokrotnie podkreślali jak ważną rolę odgrywa nasz Inkubator, jak zyskuje na znaczeniu wśród społeczeństwa oraz jak można go jeszcze rozwinąć. Dało się zauważyć, że nasza gmina jest rozpoznawanym i cenionym producentem rynku owocowo-warzywnego.
Nasza prezentacja dotyczyła całego regionu, miałyśmy okazję przedstawić delegatom jego różnorodność pod względem zróżnicowanych upraw ale także w kontekście historycznym i kulturowym, sprawić że poznają smak naturalnych produktów, opis Sandomierszczyzny ale ponad wszystko przybliżyć specyfikę naszego najbliższego otoczenia i sprawić że na długo pozostaną pod urokiem Gminy Dwikozy.
KGW Kukułki