Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Inwestycję zrealizował Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu we współpracy z gminą Dwikozy, w ramach Programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”, współfinansowanego z pieniędzy Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy. Utworzenie inkubatora kuchennego jest jedną z pierwszych tego typu inicjatyw w regionie i kraju. Powstał on w nowym budynku należącym do Gminy Dwikozy, przy remizie Ochotniczej Straży Pożarnej.
Znajdują się w nim: pomieszczenia przeznaczone do przygotowania surowca, sala produkcyjna, magazyny opakowań, dodatków i wyrobów gotowych, a także pomieszczenia porządkowe i socjalne oraz niewielka sala szkoleniowa. Przetwórnia wyposażona jest w sprzęt do mycia, sortowania i przetwarzania owoców, napełniania słoików, pasteryzacji, suszenia oraz przechowywania i transportowania gotowych wyrobów. W inkubatorze będzie można wytwarzać dżemy, powidła, marmolady i konfitury z owoców oraz marynaty warzywne. Niebawem uruchomiona zostanie także suszarnia owoców i warzyw.
Poza działalnością produkcyjną, a także po sezonie dostępności owoców i warzyw, w inkubatorze będą prowadzone szkolenia.
Inkubator prowadzony jest przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Gminą Dwikozy.